01.06.2011

 

Przepis na ciasto pierogowe bezglutenowe:

 

Składniki:

  • 500 g koncentratu mąki pierogowo-makaronowej Balviten,
  • 200 g wody,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli
    •  lub 500 g koncentratu mąki pierogowo-makaronowej,
  • 250 g wody,
  • szczypta soli.

 

Z wymienionych składników wyrobić ciasto, rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać krążki i formować pierogi. Gotować około 5 minut w lekko osolonej wodzie.

 

Przepis na naleśniki bezglutenowe:

250 g koncentratu mąki pierogowo - makaronowej Balviten, 800 ml wody, 2 jajka, szczypta soli, łyżeczka cukru. Składniki ubić mikserem na pulchną masę, smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

 

Przepis na makaron bezglutenowy:

500 g koncentratu mąki pierogowo-makaronowej Balviten, 200 g wody, 1 jajko, szczypta soli. Z wymienionych składników wyrobić ciasto, rozwałkować na grubość 2 mm, pokroić na makaron o dowolnym kształcie (lasagne, łazanki, paski). Gotować około 5 minut w lekko osolonej wodzie.