01.06.2011

 

Przepis na chleb - metoda tradycyjna:

 

Składniki:

  • 500 g Extra Koncentratu Mąki Krakowskiej bezglutenowej,
  • 450 ml wody (temp.: 27-30°C),
  • 40 g (2 łyżki) oleju,
  • 20 g cukru,
  • 7 g drożdży instant (Dr Oetker) lub 20-30 g drożdży świeżych,
  • 5 g soli.

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie mieszać mikserem przez około 5 min. Gotowe ciasto wylać do wysmarowanej olejem formy, przykryć suchą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu (w temp. około 25°C) na około 45 min. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Przed wstawieniem formemki do rozgrzanego piekarnika posmarować ciasto wodą. Piec przez 40-45 minut w temp. 220°C. Zaraz po wypieku wyjąć chlebek z foremki.

 

Przepis na chleb - metoda w piecyku automatycznym:

 

Składniki:

  • 500 g koncentratu Balviten,
  • 420 ml wody (temp.: 27-30°C),
  • 40 g (2 łyżki) oleju,
  • 20 g (1 duża miarka) cukru,
  • 7 g drożdży instant (Dr Oetker) lub 1 duża miarka drożdży świeżych,
  • 5 g (1 mała miarka) soli.

 

Wykonanie:

Do piecyka wsypać koncentrat oraz resztę składników i uruchomić program "gluten-free". Po około 2 godzinach wyjąć gotowy chlebek. Podany czas pieczenia dotyczy piecyka Panasonic. W przypadku innych piecyków należy uruchomić standardowy 3 godzinny program do wypieku chleba.