Produkty bez skrobi pszennej

Royal Baker Mix 350g. Produkt bezglutenowy

bez glutenu bez jaj bez skrobi pszennej
6,89 zł

Koncentrat chleba królewskiego. Produkt bezglutenowy

Koncentrat do wypieku chleba

skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, glukoza, mąka kukurydziana, izolat białka sojowego, skrobia ziemniaczana, substancja zagęszczająca: metyloceluloza, skrobia natywna ryżowa, prebiotyk: błonnik ziemniaczany, inulina.

 

Dodać: drożdże, olej, wodę, sól, cukier – do smaku.

Przepis na wypiek z koncentratu chleba królewskiego:

Składniki:

koncentrat chleba królewskiego: 0,35kg

drożdże: suche 0,003kg (np. dr Oetker), lub 0,010kg drożdży świeżych

ciepła woda: 0,35l

olej: 0,015kg

cukier: 0,007kg

sól: 0,005kg

 

Metoda tradycyjna:

  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (mikserem prze ok. 5min)
  2. Gotowe ciasto wylać do wysmarowanej olejem formy, przykryć suchą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu (ok. 25°C) na około 45min.
  3. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika delikatnie posmarować jego powierzchnię wodą.

Piec przez 40-45 minut w temp. 220°C. Gorący chleb wyciągnąć z foremki i pozostawić do wystygnięcia

 

Metoda w piecyku automatycznych:

  1. Do pojemnika piecyka wsypać wszystkie składniki. Uruchomić program „gluten-free”.
  2. Po ok. 2 godzinach wyciągnąć gotowy chleb i pozostawić do wystygnięcia.

W przypadku innych piecyków, należy uruchomić standardowy 3-godzinny program do wypieku chleba.